Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

A.B.1.2.8.6.8.2.2 Indberetningspligt for Platformsoperatører uden for EU

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Indledning
  • Regel
  • Direktivets baggrund for reglen: Registrering i én medlemsstat.

Indledning

En platformsoperatør kan blive en Indberettende Platformsoperatør uden at have tilknytning til noget EU-land efter nogle af de kriterier, der er beskrevet ovenfor i afsnit A.B.1.2.8.6.8.2 Indberetningspligt til Danmark.1. Det sker, hvis platformsoperatøren "formidler udførelsen af en Relevant Aktivitet for Sælgere, der skal indberettes om, eller formidler en Relevant Aktivitet, der vedrører udlejning af fast ejendom beliggende i en EU-medlemsstat". Se BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 5, nr. 2.

Bemærk

"Sælgere, der skal indberettes om," er grundlæggende enten

  • Sælgere, der er hjemmehørende i et EU-land
  • Sælgere, der har udlejet fast ejendom beliggende i et EU-land, eller
  • Sælgere, der opfylder begge kriterier.

Se BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 15 og afsnit A.B.1.2.8.6.6.2 Hvilke oplysninger skal indberettes?.3.5. I lyset heraf synes 2. led i bestemmelsen i § 5, nr. 2, at være uden selvstændigt indhold.  

Bemærk

BEK nr. 1253 af 06/09/2022 indeholder en undtagelsesbestemmelse gående ud på, at Relevant Aktivitet i et EU-land ikke medfører indberetningspligt, hvis den pågældende platformsoperatør er en Kvalificeret Platformsoperatør uden for Unionen. Da ingen platformsoperatører, der er etableret uden for EU, har mulighed for at opfylde dette kriterium i 2023, er kriteriet ikke omtalt yderligere her. Se også afsnit A.B.1.2.8.6.7.3 Accessoriske forpligtelser for Indberettende Platformsoperatører, Sælgere, kompetente myndigheder og Europa-Kommissionen.5.3 om ækvivalensproceduren.  

Se også

Se også afsnit

  • A.B.1.2.8.6.3.3 om begreberne Platformsoperatør og Indberettende Platformsoperatør
  • A.B.1.2.8.6.4.1 om Relevante Aktiviteter.

Regel

BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 50 lyder:

"En Indberettende Platformsoperatør omfattet af § 5, nr. 2, skal lade sig registrere hos den kompetente myndighed i én EU-medlemsstat, når Platformsoperatøren påbegynder virksomhed som Platformsoperatør.

Se BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 51 og afsnit A.B.1.2.8.6.10.4 Platformsoperatører uden for EU om registrering i Danmark af ikke-EU-platformsoperatører.

Direktivets baggrund for reglen: registrering i én medlemsstat

§§ 50 og 51 i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 udgør den danske implementering af mere generelle bestemmelser i DAC artikel 8ac, stk. 4, og DAC bilag V, afdeling IV, afsnit F, begge som indsat ved DAC7. 

DAC artikel 8ac, stk. 4, som indsat ved DAC7, lyder:

"4. For at overholde indberetningskravene i henhold til denne artikels stk. 1 fastsætter hver medlemsstat de nødvendige regler med henblik på at kræve, at en Indberettende Platformsoperatør som omhandlet i bilag V, afdeling 1, afsnit A, punkt 4, litra b) [svarende til BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 5, nr. 2] lader sig registrere i Unionen. Den kompetente myndighed i registreringsmedlemsstaten tildeler den Indberettende Platformsoperatør et individuelt identifikationsnummer."

DAC bilag V afdeling IV med overskriften "Effektiv gennemførelse" indeholder følgende bestemmelser:

Afdeling IV F "Administrativ procedure for én enkelt registrering af en Indberettende Platformsoperatør

1. "En Indberettende Platformsoperatør som omhandlet i dette bilags afdeling A, punkt 4, litra b) [svarende til BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 5, nr. 2] skal lade sig registrere hos den kompetente myndighed i en medlemsstat i henhold til artikel 8ac, stk. 4, når den påbegynder virksomhed som Platformsoperatør." 

Det fremgår således af direktivet, at en ikke-EU-platformsoperatør, der er en Indberettende Platformsoperatør, skal lade sig registrere i ét og kun ét EU-land. Det gælder, uanset hvor mange EU-lande platformsoperatøren måtte operere i.

Det fremgår videre af DAC artikel 8ac, stk. 6, som indsat ved DAC7, at oplysningerne skal opsamles i et centralt register, som Kommissionen skal oprette senest den 31. december 2022. Oplysningerne skal indberettes af den pågældende kompetente myndighed, og registret skal være tilgængeligt for de kompetente myndigheder i alle medlemsstaterne. Se afsnit A.B.1.2.8.6.7.3 Accessoriske forpligtelser for Indberettende Platformsoperatører, Sælgere, kompetente myndigheder og Europa-Kommissionen.5.2.

Den kompetente myndighed i Danmark er Skatteforvaltningen. Se afsnit C.F.8.2.2.26.1.2 Den danske kompetente myndighed for udveksling af oplysninger.    

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.