Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2010-2
<< indholdsfortegnelse >>

N.1 Indledning

Momslovens kap. 13 indeholder regler om regnskabsbestemmelser, herunder fakturering. Siden 1. januar 2004 har der været fælles EU-regler vedrørende fakturering med baggrund i Rådets direktiv 2001/115 af 20. december 2001. Disse regler fremgår af momssystemdirektivets afsnit XI, kap. 3 og 4 (art. 217 - 249).

§§ 52-55 fastsætter de nærmere regler for registrerede virksomheders fakturering, regnskabsførelse, førelse af lister og opbevaring af regnskabsmateriale. Bestemmelserne er nødvendige for at kunne opgøre momstilsvaret, dvs. det beløb, som virksomhederne skal indbetale til SKAT.

§ 52 angiver faktureringsbestemmelserne, herunder muligheden for fakturering via tredjemand. Bestemmelsen bemyndiger skatteministeren til at fastsætte nærmere krav til faktureringen samt fravigelse af fakturakravene for bestemte typer af salg. Der er endvidere fastsat regler i forbindelse med returnering af varer, prisafslag, efterbetaling og byttehandel, ligesom der er fastsat regler for det tilfælde, at ikke registrerede virksomheder - i strid med reglerne - i en faktura anfører momsbeløb, samt regler for, hvad modtageren skal gøre. I tilknytning hertil er der fastsat bestemmelser for prisangivelser for varer og momspligtige ydelser.

§ 52 a fastsætter regler om opbevaring af fakturaer, herunder fakturaer der sendes ad elektronisk vej.

Reglerne for virksomheder og privatpersoner, der udelukkende registreres for enkeltstående salg af nye transportmidler til køber i et andet EU-land, findes i § 53.

§ 54 bemyndiger skatteministeren til at fastsætte bestemmelser om, at virksomhederne skal indsende oplysninger (lister) om handel med registrerede virksomheder i andre EU-lande. Reglerne herom er nærmere beskrevet i N.4.

I § 55 fastsættes regnskabsbestemmelser med henblik på opgørelsen af momstilsvaret for hver momsperiode og for kontrollen med, at momsen bliver rigtigt opgjort og indbetalt. Reglerne skal tillige sikre, at virksomhederne kan opfylde deres oplysningspligt overfor SKAT, jf. § 75. Bestemmelsen i § 55 bemyndiger endivdere skatteministeren til at fastsætte nærmere regler for regnskabsføring og for føring af regnskaber i fremmed valuta.

I henhold til § 51 b i momsloven giver SKAT offentligheden adgang til elektronisk at slå virksomheders navne, adresser eller momsnumre op. I praksis sker dette ved at foretage opslag på SKATs hjemmeside www.skat.dk / TastSelv Erhverv/Log på TastSelv Erhverv/Find momsnumre (momsnumre i Danmark). Der er fortsat adgang til at udlevere oplysninger på mundtlig eller skriftlig forespørgsel.

Oplysningerne kan kun afgives, når der i anmodningen er anført et navn, en adresse eller et momsnummer på én eller flere bestemte virksomheder.

Virksomheder, der udsteder afregningsbilag, skal inden udstedelsen bl.a. sikre sig, at sælger er momsregistreret. Den elektroniske forespørgselsadgang mindsker besværet, når virksomheder har behvor for at tjekke et momsnummer på en virksomhed, fx når der skal udstedes et afregningsbilag. Det er ikke hensigten at dataene skal anvendes i markedsføringsøjemed eller lignende. SKATvil således ikke være berettiget til i kommercielt øjemed og i konkurrence med Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) at sælge databasen helt eller delvist.

Ved lov nr. 524 af 17. juni 2006 er der sket en udvidelse af reglerne for omvendt betalingspligt. Udenlandske virksomheder, der leverer ydelser her i landet, bliver omfattet at dette regelsæt med virkning fra den 1. januar 2009. Dette medfører, at danske virksomheder, der aftager ydelser fra udenlandske virksomheder, fremover skal beregne og angive moms af deres køb. Omvendt betalingspligt påvirker reglerne vedrørende fakturaens indhold for sådanne ydelser - se N.2.3.6

Ved lov nr. 1134 af 4. december 2009 (momspakken) er der sket ændring af reglerne om køb og salg af ydelser fra og til andre lande. Der indføres en ny hovedregel for leveringssted af ydelser, der handles mellem to afgiftspligtige personer i hvert sit land. Ændringen medfører, at ydelserne omfattes af omvendt betalingspligt. Reglen medfører, at udenlandske virksomheder ikke skal momsregistreres i Danmark, hvis de udelukkende sælger ydelser omfattet af den nye hovedregel til afgiftspligtige personer her i landet. Ydelserne der leveres til momsregistrerede virksomheder i EU skal som noget nyt listeindberettes på tilsvarende måde som ved levering af varer. Momsangivelsen ændres, således rubrikken for afgift af køb af varer og ydelser deles i to ny rubrikker: én for varer og én for ydelser. Til gengæld afskaffes den særlige konto for køb af byggeydelser og arbejdsudleje. Endvidere udvides momsangivelseangivelsen, således at den fremover indeholder to A-rubrikker og to B-rubrikker for henholdsvis varer og ydelser. Ændringen har virkning fra 1. januar 2010.

Der er udstedt en ny bekendtgørelse nr. 1497 af af 15. december 2009 om ændring af bekendtgørelsen om momsloven. Heri der bl.a. sket en liberalisering af kravene i §§ 45 og 45a til elektronisk fakturering, således at der ved indenlandsk fakturering ikke længere stilles særlige teknologiske krav i form af elektronisk signatur eller elektronisk dataudveksling (EDI) ved ellektronisk fakturering til danske kunder. Kravene er dog fortsat uændret, når der faktureres elektronisk til virksomheder i andre EU-lande. Endvidere er det særlige regnskabshæfte, som kunne fås hos SKAT, afskaffet pr. 31. december 2009, jf. bekendtgørelsens § 50, stk. 2. Afgiftsregnskabet skal føres i det almindelige forretningsregnskab.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:

BEREGNER
Skatteberegning 2020 som Excel-regneark
Med Skatteberegning 2020, kan du beregne skatten for indkomståret 2020. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2019, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2019.

Medlem af Skatterådet vil ikke fjerne anklage mod kronisk syg fra sin private hjemmeside, selvom klienten er let identificerbar
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.

Advokat Tommy V. Christiansen vil blive afhørt om sine bemærkninger om klienten på et offentligt retsmøde den 15. april 2021.

Lej et værelse ud i din bolig
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.

Dommerne i Østre Landsret lader næsten altid skattemyndighederne vinde over den skattepligtige
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.

Folketingets Ombudsmand kritiserer SKAT
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

SKAT er blevet splittet op
,, SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.

Udlejning af sommerhus
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

Omkostningsgodtgørelse til selskaber
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.

Kommuneskat 2020
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2020. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2019.

Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.