Til forside
www.tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-1
<< indholdsfortegnelse >>

Indledning

Ved L 92, lov nr. 264 af 8. maj 2002, blev lov om beskatning af rederivirksomhed (tonnageskatteloven) vedtaget. Loven har virkning fra og med indkomståret 2001.

Tonnageskatteordningen er indarbejdet ved lovbekendtgørelse nr. 965 af 19. oktober 2011 .

Ved bekendtgørelse nr. 26 af 22. januar 2008 om ikrafttræden af visse bestemmelser i tonnageskatteloven blev 2 ændringer til tonnageskatteloven sat i kraft. Det drejer sig om:

- Lov nr. 539 af 6. juni 2007, om ændring af tonnageskatteloven (Justeringer af tonnageskatteordningen),og

- Lov nr. 540 af 6. juni 2007, § 11, nr. 1- 2, om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre skattelove (CFC-beskatning og indgreb mod kapitalfonde m.v.), der indeholder ændringer til tonnageskattelovens §§ 12 (nettofinansudgifter) og 14 (tyk kapitalisering). Disse ændringer har virkning for nettofinansudgifter, der vedrører perioden fra og med 1. juli 2007.

Det skal bemærkes, at ikke hele lov nr. 539 af 6. juni 2007, blev sat i kraft, idet EU-Kommissionen ikke har godkendt alle elementer i denne lov. Alene reglerne om henførelsen af avance ved salg af skibe til at være omfattet af tonnageskatteordningen er godkendt, som forenelig med fællesmarkeret.

Derimod blev reglerne om time-chartede skibe, administration af skibspuljer og omgørelses af tonnageskattevalg udtaget til en formel undersøgelsesprocedure i henhold til artikel 4, stk. 4, i Rådets forordning (EF) nr. 659/1999 af 22. marts 1999 om fastlæggelse af regler for anvendelsen af EF-traktatens artikel 93 om statsstøtteprocedureforordningen for så vidt angår disse ændringer.

Avance ved salg af skibe har virkning for skibe, der omfattes af tonnageskatteordningen 1. januar 2007 eller senere, og for kontrakter om levering af skibe, hvor skibet leveres 1. januar 2007 eller senere. Reglerne har tillige virkning for skibe, der allerede er omfattet af tonnageskatteordningen 1. januar 2007, men som erhverves efterfølgende af et tonnagebeskattet rederi. Uanset disse regler kan et selskab vælge, at ændringerne først har virkning for indkomståret 2008 og senere indkomstår.

Ved lov nr. 1341 af 19. december 2008 om ændring af bl.a. tonnageskatteloven m.fl. blev det vedtaget, at den særlige 6 årsfrist i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, også skal gælde i transfer pricing-sager for tonnageskattepligtige. Lovændringen har virkning har for skattepligtige med kontrollerede transaktioner, for så vidt angår disse kontrollerede transaktioner, for de indkomstår, hvor fristen for afsendelse af varsel om foretagelse eller ændring af skatteansættelsen ikke er udløbet den 1. januar 2009.

>nest blev tonnageskatteloven ændret ved lov nr. 254 af 30. marts 2011. Denne lovændring medfører bl.a., at SEL § 2 C selskaber, kan omfattes af tonnageskatteloven, såfremt det er koncernforbundet med et selskab, der er omfattet af ordningen. Endvidere medfører ændringen, at lejede skibe blev ligestillet med ejede skibe i forbindelse med udlejning af skibe mv. Kravet om visse erklæringer skal udføres at selskabets ”generalforsamlingsvalgte revisor” lempet til kun at være ”revisor”.<

Ved valg af beskatning efter tonnageskatteordningen erstattes den almindelige selskabsbeskatning for rederier og operatørselskabers vedkommende med en særlig tonnageskat. Den skattepligtige indkomst ved rederi- og operatørvirksomhed opgøres under en tonnageskatteordning ikke som forskellen mellem skattepligtige indtægter og fradragsberettigede udgifter, som det er tilfældet efter de almindelige regler. Under en tonnageskatteordning sker beskatningen ved at der opkræves en skat af en given størrelse pr. anvendt ton. Tonnageskatten opkræves uafhængigt af rederiet eller operatørselskabets faktiske driftsresultat og således også i de år, hvor rederidriften måtte give underskud.

Kilde: Skat

Læs også:

Skatteankestyrelsen afskærer klagere fra retsmøder i strid med loven
,, Det er et almindeligt princip i dansk retspleje, at man har mulighed for at tale sin sag i et retsmøde, forinden dommerne træffer afgørelse.
Skatteankestyrelsen afskærer...  

BEREGNER
Skatteberegning 2015 som Excel-regneark
Med denne skatteberegner, kan du beregne skatten for indkomståret 2015. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer.
Skatteberegning 2015...  

En kreds af dommere i Højesteret og landsretterne holder altid med staten i skattesager
,, I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
En kreds af dommere...  

Landsskatteretten tvunget til at fjerne kendelse fra afgørelsesdatabasen
,, Da kendelsen således giver en læser det indtryk, at min klient har erkendt at have gjort sig skyldig i et muligt strafbart forhold, anmodede jeg Landsskatteretten om at fjerne kendelsen fra Landsskatterettens afgørelsesdatabase.
Landsskatteretten tvunget...  

En beskidt eftertackling
,, At man alligevel forfulgte en så tvivlsom sag, hænger formentlig sammen med, at udfaldet af kontrolsagerne skulle bruges som løftestang for at få gennemført en ændring af skattekontrolloven, således at udlejningsbureauerne fremover skulle forpligtes til at indberette udlejernes lejeindtægter til SKAT. Se hertil lovforslag 75, 2010/1, fremsat af skatteministeren den 17. november 2010. Loven blev vedtaget som lov 1560/2010.
En beskidt eftertackling...  

Hvorfor får færre medhold i Landsskatteretten?
Er SKAT blevet bedre til at træffe rigtige afgørelser? Er det faglige niveau blandt dommerne i Landsskatteretten faldet? Har sagsbehandlerne i Landsskatteretten for travlt?
Hvorfor får færre medhold...  

Praksisændring eller ren og skær lovlydighed?
,, Betragter man de tilfælde, i hvilke skattemyndighederne har skiftet kurs, synes der at være en overvægt af tilfælde, hvor disse kursændringer af skattemyndighederne er blevet betegnet som »praksisændringer«. Betegnelsen rammer ikke altid plet.
Praksisændring eller ren og skær lovlydighed?...  

Skatteministeren under EU-tøflen
,, Der var engang, hvor ministeren var herre i eget hus. Den tid er forbi. I dag må skatteministeren erkende, at EU-rettens regler til sikring af arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed, skridt for skridt sætter stadigt snævrere grænser for, hvad han som minister kan tillade sig.
Skatteministeren under EU-tøflen...  

BEREGNER
Hvad koster det at få tid til børnene i 2015?
Skatten på den sidst tjente krone er til at føle på. Det kan gøre det attraktivt at reducere arbejdstiden nogle timer om ugen.
Beregn hvad en bruttolønnedgang koster...  

 

,, SKAT vidste udmærket, at kravene var forældede, men alligevel måtte jeg hele turen igennem Skatteankestyrelsen for at få medhold i det, der var åbenbart indlysende. Det er ekstremt frustrerende og totalt spild af tid og penge. Man er som almindelig borger elendigt stillet over for SKAT

Selvstændig i Berlingske 8. september 2015

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle
 
Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.