Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

E.A.5.4.9.1 Afgiftsfritagelse

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne om afgiftsfritagelse.

Afsnittet indeholder:

  • Lægemidler mv.
  • Leverancer til en anden registreret oplagshaver
  • Leverancer til udlandet
  • Varer, som er fuldstændig tilintetgjort eller gået uigenkaldeligt tabt
  • Manglende dokumentation
  • Afgiftsfritagelse for varer, der modtages fra udlandet
  • Afgiftsfritagelse for varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer.

Lægemidler mv.

Der er afgiftsfritagelse for nikotinprodukter og nikotinholdige væsker, der er godkendt ved en markedsføringstilladelse efter lov om lægemidler eller i medfør af EU-retlige regler om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse af humanmedicinske lægemidler. Se FORBRAL § 13 a, stk. 2, nr. 1 og § 13 b, stk. 2.

 Nikotinholdige væsker, som markedsføres som medicinsk udstyr forsynet med CE-mærkning i overensstemmelse med bekendtgørelse nr. 957 af 29. april 2021 om medicinsk udstyr og produkter uden medicinsk formål, er fritaget for afgift. Se FORBRAL § 13 a, stk. 2, nr. 1.

 Nikotinholdige væsker, der er omfattet af kapitel 5 i lov om kemikalier, og som ikke er omfattet af lov om elektroniske cigaretter m.v., er fritaget for afgift. Se FORBRAL § 13 a, stk. 2, nr. 2.

Leverancer til en anden registreret oplagshaver

Leverancer af afgiftspligtige varer til en anden oplagshaver, som er registreret efter forbrugsafgiftsloven, er fritaget for afgift og skal ikke påføres stempelmærke. Uanset leverance til en anden oplagshaver, skal afgiftspligtige varer være pakket i detailsalgspakninger senest 1 måned efter produkterne er fremstillet her i landet eller senest 1 måned efter modtagelsen fra udlandet.  Se FORBRAL § 13 c, stk. 1, nr. 1 og § 13 d, stk. 1. Se også afsnit E.A.5.4.6.1 Stempelmærker Stempelmærker.

Det skal dokumenteres i den registrerede oplagshavers regnskab, at varerne er leveret til en anden oplagshaver - eksempelvis ved faktura, ordrebekræftelse, kvittering eller følgeseddel. Se FORBRAL § 13 c, stk. 2. Det er et krav, at den registrerede oplagshaver har fået tilladelse af Skatteforvaltningen til at overføre afgiftspligtige varer uden stempelmærker til andre oplagshavere. Se FORBRAL § 13 e, stk. 4.

Leverancer til udlandet

En registreret oplagshavers leverancer af afgiftspligtige varer til udlandet, er fritaget for afgift. Se FORBRAL § 13 c, stk. 1, nr. 2.

Det skal dokumenteres i den registrerede oplagshavers regnskab, at varerne er blevet leveret eller skal leveres til udlandet f.eks. i oplagshaverens regnskaber, bl.a. ved faktura, ordrebekræftelse, kvittering eller følgeseddel, så Skatteforvaltningen kan kontrollere, at der er betalt korrekt afgift, og at der er overensstemmelse mellem beholdningen og regnskaberne. Se FORBRAL § 13 c, stk. 2. Hvis der ikke er tilstrækkelig dokumentation for at varerne er leveret til udlandet eller skal leveres til udlandet opkræver Skatteforvaltningen afgift af de afgiftspligtige varer. Se FORBRAL § 18, stk. 2.

Detailsalgspakninger, som leveres til udlandet, skal ikke påføres stempelmærker. Se FORBRAL § 13 d, stk. 1.

Varer, som er fuldstændig tilintetgjort eller er gået uigenkaldeligt tabt

Varer, som hos den registrerede oplagshaver eller under transport til og fra den registrerede oplagshaver er fuldstændig tilintetgjort eller gået uigenkaldeligt tabt, er fritaget for afgift. Se FORBRAL § 13 c, stk. 1, nr. 3.

Eksempel på varer, som er gået uigenkaldeligt tabt

Hvis, en eller flere beholdere med nikotinholdig væske går i stykker under transporten og den nikotinholdige væske flyder ud og derved er gået uigenkaldelig tabt.

Eksempel på varer, som er fuldstændig tilintetgjort

Hvis der er opstået brand i oplagshaverens lokale, hvorved den røgfri tobak, nikotinproduktet eller den nikotinholdige væske i oplagshaverens lokaler er fuldstændig tilintetgjort. Hvis dele af varen fortsat består og ikke er gjort uanvendelig som varer, vil fritagelsen ikke kunne anvendes for denne del af varepartiet.

Manglende dokumentation

Hvis den registrerede oplagshaver ikke kan dokumentere, at varerne er:

  • leveret til en anden oplagshaver
  • leveret til udlandet
  • fuldstændig tilintetgjort eller
  • gået uigenkaldeligt tabt

opkræver Skatteforvaltningen afgift af varerne. Se FORBRAL § 13 c, stk. 2.

Afgiftsfritagelse for varer, der modtages fra udlandet

Der er afgiftsfrihed for varer, der modtages fra udlandet, i samme omfang og under tilsvarende betingelser som gælder for afgiftsfrihed efter ML § 36, stk. 1, nr. 1-3. Se afsnit D.A.10.3 "Indførsel". Se FORBRAL § 24, stk. 2.

Ved lov nr. 810 af 9. juni 2020 blev momsreglerne ved salg til private i EU ændret. De nye regler trådte i kraft den 1. juli 2021.

Den 1. juli 2021 blev importmomsfritagelsen i ML § 36, stk. 1, nr. 3 erstattet af ordningen Moms Import One Stop Shop, hvor virksomheder, der sælger varer til forbrugere i EU, som leveres fra lande uden for EU, kan angive og betale moms af forsendelser med en værdi indtil 150 euro efter en forenklet ordning. Se ML § 66 l.

Indførsel af varer pålagt nationale punktafgifter som købes fra virksomheder, som er tilsluttet Moms Import One Stop Shop, er alene punktafgiftspligtige, når forsendelsens værdi er over 150 euro. Indtil 1. juli 2021 var beløbsgrænsen 80 kr.

Indførsel af varer pålagt nationale punktafgifter fra virksomheder, som ikke er tilsluttet Import Moms One Stop Shop, er punktafgiftspligtige uanset forsendelsens værdi. Indtil 1. juli 2021 var beløbsgrænsen 80 kr. 

Forsendelser af varer pålagt EU-harmoniserede punktafgifter kan ikke indgå i ordningen Moms Import One Stop Shop. Se ML § 66 l. Disse er således punktafgiftspligtige i alle tilfælde uanset forsendelsens værdi.

Afgiftsfritagelse for varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer

Der skal ikke betales afgift af varer, der leveres til de diplomatiske repræsentationer, internationale institutioner mv., der er omtalt i TDL § 4, og personer, der er tilknyttet disse. Se FORBRAL § 24, stk. 3.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.