Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

H.A.11.1 Afgivelse af urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger

Indhold

Dette afsnit omhandler afgivelse af urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger og de sanktioner, der er forbundet med det.

Det fremgår af EVL (ejendomsvurderingsloven) § 79, stk. 1, at den, der med forsæt til at unddrage det offentlige skat, afgiver urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger til told- og skatteforvaltningens [Vurderingsstyrelsen] brug for vurdering af en ejendom, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter straffelovens § 289.

Efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 53 kan Vurderingsstyrelsen pålægge både den nuværende ejer og en tidligere ejer af en ejendom at meddele oplysninger om ejendommen, som efter Vurderingsstyrelsens skøn er nødvendige for vurderingen af denne ejendom eller andre ejendomme, og som ikke allerede er registreret hos Vurderingsstyrelsen. Den personkreds, der kan straffes efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 79, stk. 1, er den samme som den personkreds, der i henhold til EVL (ejendomsvurderingsloven) § 53 kan pålægges at meddele oplysninger om ejendommen. Det er derfor både en nuværende og tidligere ejer, der kan straffes, hvis vedkommende afgiver urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger.    

Anvendelsesområdet for bestemmelsen er alle situationer, hvor der afgives urigtige, vildledende eller ufuldstændige oplysninger til Vurderingsstyrelsen, uanset baggrunden herfor. Bestemmelsen omfatter således både oplysninger, der afgives til brug for de almindelige vurderinger og omvurderinger, samt oplysninger, der afgives til brug for klagebehandling, genoptagelse og revision af vurderinger.

Der er tale om en bestemmelse, der hjemler strafansvar for forhold, der ellers efter omstændighederne vil kunne straffes efter straffelovens § 279 om bedrageri, der har samme strafferamme som EVL (ejendomsvurderingsloven) § 79, stk. 1, eller straffelovens § 162 om afgivelse af urigtig erklæring til en offentlig myndighed, hvor der er en oplysningspligt.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.