Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.A.10.2.2.3.6.2 Indbetalinger til og fradrag for en sportspension

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Beløbsgrænsen for indbetalinger
  • Fradrag
  • Nedsættelse eller ophør af indbetalingerne
  • Tilbagebetaling af for meget indbetalte beløb
  • Indskud, efter at udbetalinger er begyndt.

Beløbsgrænsen for indbetalinger

De samlede indbetalinger kan højst udgøre et grundbeløb på 2.081.000 kr. (2022: 2.021.200 kr.).

Grundbeløbet bliver reguleret i indkomståret for sidste indbetaling efter PSL (personskatteloven) § 20.

Der må ikke indbetales mere på ratepensionen end det beløb, der stammer fra sportsudøverens sportsudøvelse, og som sportsudøveren har erhvervet ret til i samme indkomstår.

Der ses bort fra betalt arbejdsmarkedsbidrag ved opgørelsen af de samlede indbetalinger.

Fradrag

Fradragsret for indskuddene til privattegnede ordninger og bortseelsesret for indskuddene på en arbejdsgiverordning følger de almindelige regler for ratepensioner. Se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 18 og PBL (pensionsbeskatningsloven) § 19 samt afsnit C.A.10.2.2.3 Fradragsregler for ratepensionsordninger.

Loftet på 60.900 kr. (2022: 59.200 kr.) for indbetalinger til rateordninger med fradrags- eller bortseelsesret gælder dog ikke for pensionsordninger omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 B. Se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 16, stk. 2.

Nedsættelse eller ophør af indbetalingerne

Hvis indbetalingerne til en ratepension nedsættes eller ophører, har det ikke konsekvenser for tidligere års fradrag.

Tilbagebetaling af for meget indbetalte beløb

Hvis sportsudøveren indskyder præmier og bidrag til en ordning omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 B, som ikke kan trækkes fra den skattepligtige indkomst, så kan sportsudøveren bede pensionsinstituttet om at få beløbet betalt tilbage, uden at der skal betales afgift af tilbagebetalingen. Dette gælder også for beløb indbetalt til en arbejdsgiverordning, som skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 22 A, stk. 1, samt § PBL (pensionsbeskatningsloven) 15 B, stk. 6, og PBL (pensionsbeskatningsloven) § 19, stk. 1, 7. pkt.

Hvis pensionsinstituttet har indbetalt afgift af beløbet, inden sportsudøveren anmoder om tilbagebetalingen, kan sportsudøveren søge om at få afgiften tilbagebetalt hos Skattestyrelsen. Sportsudøveren kan også vælge at overføre beløbet til en anden ordning omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) kap. 1. Overførslen har virkning for det indkomstår, hvor beløbet ikke kunne trækkes fra den skattepligtiges indkomst. Se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 22 A.

Indskud, efter at udbetalinger er begyndt

Sportsudøveren kan først indskyde midler på ordningen, når et udbetalingsforløb, der er begyndt inden udgangen af det indkomstår, hvor han eller hun fylder 40 år, er afsluttet.

Herefter kan der indskydes midler, der ikke stammer fra sportsudøvelsen. Dette kan tidligst ske i det indkomstår, der følger efter indkomståret for sidste rateudbetaling i det udbetalingsforløb, der er begyndt før det fyldte 40. år. For sådanne indskud gælder de almindelige fradragsregler. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.