Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.D.10.4.1 Introduktion til acontoskatteordningen

Indhold

Dette afsnit beskriver kortfattet acontoskatteordningen.

Afsnittet indeholder:

  • Kort beskrivelse af ordningen
  • Sambeskatning
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Kort beskrivelse af ordningen

Acontoskatteordningen blev indført i 1992. Acontoskatten er en løbende skat betalt i året. Ved at betale acontoskat sparer selskabet restskattetillæget i den endelig opkrævning på årsopgørelsen.

Den ordinære acontoskat opgøres som 50 pct. af de seneste tre indkomstårs gennemsnit minus eventuelle udbytteskat. Den ordinær acontoskat betales i to lige store rater i marts og november i året.

Der er mulighed for via TastSelv Erhverv at nedsætte de ordinære rater, eller der er mulighed for yderligere frivillig acontoskat, som har 3 rater i 20. marts, 20. november og 1. februar året efter.

Ordningen står i SEL (selskabsskatteloven) §§ 29 A - 30 C.

Bemærk

I det følgende vil begrebet selskaber også omfatte fonde i henhold til fondsbeskatningsloven.

Sambeskatning

En sambeskattet koncern skal udpege et administrationsselskab til at stå for indbetalingen til Skattestyrelsen af acontoskat for alle selskaber i koncernen samt fordelingen af den overskydende skat, restskat, procentgodtgørelse, tillæg mv., der følger af den samlede indkomstskat for hele koncernen, som administrationsselskabet beregner. Se SEL (selskabsskatteloven) § 31, stk. 6.

I sagen SKM2006.772.SR godkendte Skatterådet, at en koncern bestående af moderselskab, datterselskaber og datterdatterselskaber kunne fastsætte en fordelingsprocedure, hvor der kunne oprettes mellemadministrationsselskaber, der afregnede acontoskatten til SKAT.

Se også

Se afsnit C.D.10.4.12.1 Introduktion om fordeling af acontoskat ved ind- og udtræden af sambeskatning.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådet og andre

SKM2006.772.SR

Godkendt en model, hvor datterselskaberne skal fungere som mellemadministrations­selskaber for de pågældende underkoncerner, hvorefter der afregnes acontoskat mv. mellem det enkelte mellemadministrationsselskab og administrationsselskabet.

Godkendte også, at en underkoncern, der samlet har overskydende skat eller samlet har restskat, kan tillægges godtgørelse eller opkræves tillæg med samme procentsats.

Godkendelserne skete under henvisning til, at modellen opfyldte betingelsen om, at der skal foreligge en fast foredelingsprocedure, der er gældende for alle selskaber i koncernen og ingen selskaber stilles dårligere som følge af fordelingen, end selskaberne ville være blevet, hvis de blev beskattet som enkeltselskaber uden sambeskatning.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.