Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.F.8.2.2.3.1.2 Definition af lande og kompetente myndigheder

Indhold

Dette afsnit handler om definitioner af lande og kompetente myndigheder.

Afsnittet indeholder:

  • Landedefinition
  • Definition af Danmark i DBO'erne
  • Den kompetente myndighed.

Landedefinition

Modeloverenskomsten indeholder ikke en definition af de to lande, der indgår DBO'en, men kommentaren lægger op til, at begge lande kan indsætte en definition af sig selv i DBO'ens artikel 3. Landene kan herunder indsætte en bestemmelse om, at deres kontinentalsokkel skal være omfattet af overenskomsten. Se punkt 1 i kommentaren til modeloverenskomstens artikel 3.

Danmarks DBO'er indeholder en definition af Danmark. 

Definition af Danmark i DBO'erne

I DBO'erne defineres Danmark altid grundlæggende som Kongeriget Danmark eksklusive Færøerne og Grønland. Det skyldes, at Færøerne og Grønland har fuld selvbestemmelsesret i skattemæssige anliggender.

Danmarks havretlige kontinentalsokkel er omfattet af definitionen. Det gælder både selve havbunden, ressourcer i undergrunden og de overliggende vande.

Se også

Se også afsnit C.F.9.1 om at Færøerne og Grønland er skattemæssigt selvstændige. 

Den kompetente myndighed

Modeloverenskomsten forudsætter, at de lande, der indgår DBO'en, hver skal indsætte en definition af deres "kompetente myndighed". Se modeloverenskomsten artikel 3, stk. 1, litra f. "Kompetent myndighed" er en fast brugt betegnelse for den myndighed inden for landet, som har den praktiske kontakt til det andet land i anliggender, der angår DBO'en.  

I nyere DBO'er er den danske kompetente myndighed altid "skatteministeren eller dennes befuldmægtigede stedfortræder". I ældre DBO'er kan ministeren være "ministeren for skatter og afgifter" eller "finansministeren". Det har ingen praktisk betydning, hvad der står.

Det står ikke i DBO'erne, hvem den befuldmægtigede stedfortræder er. Det står derimod i bekendtgørelse om den kompetente myndighed. Se BEK 1029 af 24.10.2005. Her er det fastsat, at Danmarks kompetente myndighed er Skatteforvaltningen.

Den kompetente myndighed har en række forskellige funktioner, som er placeret hos forskellige enheder i Skatteforvaltningen:

  • Kompetent myndighed efter artikel 25 om den gensidige aftaleprocedure (MAP) er for såvel fysiske som juridiske personer:

    • Sager, der vedrører modeloverenskomstens artikel 7 og artikel 9:

Skattestyrelsen Store Selskaber - Kompetent Myndighed, Copenhagen Towers 1, Hannemanns Allé 25, 2300 København S.

eller pr. mail til store-selskaber-sikker-post@sktst.dk

    • Øvrige sager:

Skattestyrelsen Jura - Kompetent Myndighed, Copenhagen Towers 1, Hannemanns Allé 25, 2300 København S.

eller pr. mail til HovedpostkasseJura@SKTST.dk

 

Kompetent myndighed efter artikel 26 om udveksling af oplysninger, er:

Skattestyrelsen, ►Person Udland 5◄ - Kompetent myndighed, Lyseng Alle 1, 8270 Højbjerg. 

For automatisk udveksling af oplysninger er det dog Skattestyrelsen, ►Person PU International dataudveksling◄ - Kompetent Myndighed, Toldbodgade 3, 8900 Randers.

 

Kompetent myndighed efter artikel 27 om bistand til inddrivelse af skattekrav, er:

Gældsstyrelsen, International Inddrivelse, Pionér Allé 1, 6270 Tønder.

Se også

  • C.F.8.2.2.25 (artikel 25) om gensidige aftaler
  • C.F.8.2.2.26.2.2 (artikel 26) om udveksling af oplysninger
  • C.F.8.2.2.27 (artikel 27) om bistand til inddrivelse af skattekrav.
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.