Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

H.A.7.1 Tilbageregning og regulering af ejendomsværdien - skattestopberegninger

Indhold 

Dette afsnit omhandler tilbageregning og regulering af ejendomsværdien (skattestopberegninger).

Ved en skattestopberegning forstås en beregning af de værdier, der skal indgå i grundlaget for beregningen og opkrævningen af ejendomsværdiskat.

Når der foretages en skattestopberegning, bliver vurderingen af ejendommen i aktuelt niveau tilbageregnet til 2001- og 2002-niveau ved hjælp af et ejendomsprisindeks, eller også reguleres de skattestopværdier i 2001- og 2002-niveau, der er fastsat ved tidligere vurderinger af ejendommen forholdsmæssigt. Herudover skal tidligere ansatte skattestopværdier videreføres i visse situationer, der er nærmere beskrevet nedenfor.

Formålet med skattestopberegninger er at tilvejebringe et grundlag for opkrævning af ejendomsværdiskat, jf. EVSL (ejendomsværdiskatteloven) § 4 a.

Ejendomsværdiskatten for 2021 og fremefter beregnes på grundlag af den laveste af følgende værdier:

  • 80 pct. af ejendomsværdien, der er ansat for den pågældende ejendom i året før indkomståret, hvis denne er fastsat efter EVL (ejendomsvurderingsloven), jf. dog EVL (ejendomsvurderingsloven) § 87 a, 
  • ejendomsværdien, der er ansat for den pågældende ejendom pr. 1. januar 2001 med et tillæg af 5 pct., eller
  • ejendomsværdien, der er ansat for den pågældende ejendom pr. 1. januar 2002.

Der henvises til afsnit C.H.3.5 Ejendomsværdiskat af bolig i egen ejendom for en nærmere beskrivelse af ejendomsværdiskat.

For særreglen EVL (ejendomsvurderingsloven) § 87 a, som gælder for indkomståret 2023, henvises til afsnit H.A.13 Overgangsregel om forlængelse af den skattemæssige virkning af ejendomsvurderingen for 2020 af ejerboliger.

Hvis en ejendom ikke er ændret siden den seneste vurdering, kender Vurderingsstyrelsen de ejendomsværdier i 2001- og 2002-niveau, der skal indgå i beregningsgrundlaget for ejendomsværdiskatten.

Er der derimod tale om en ny ejendom eller en ejendom, som er blevet ændret efter den seneste vurdering, så betingelserne for fastsættelse af nye skattestopværdier efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 38 er opfyldt, er der behov for (på ny) at fastsætte disse dele af grundlaget for ejendomsværdiskatteberegningen. I den situation skal den pågældende ejendom vurderes i aktuelt niveau, og skattestopværdierne skal fastsættes efter reglerne i EVL (ejendomsvurderingsloven) § 38. Herefter kan grundlaget for ejendomsværdiskatten bestemmes.

Tilbageregninger og forholdsmæssige reguleringer efter EVL (ejendomsvurderingsloven) foretages ved førstkommende almindelige vurdering eller omvurdering, når betingelserne i EVL (ejendomsvurderingsloven) § 38 er opfyldt. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.