Til forside TAX.DK - skat & afgift
Beregning af personlige indkomstskatter m.v. 2013
<< >>

F.2.2.1 Forskudsregistrering

For at opkræve foreløbig skat i løbet af året, der så vidt muligt svarer til årets slutskat, skal der ske en forskudsregistrering af den skattepligtiges forventede indkomstforhold, jf. KSL (kildeskatteloven) §§ 52 og 53. Som udgangspunkt foretages forskudsregistreringen automatisk, idet de forventede indkomstforhold ansættes i overensstemmelse med de oplysninger om den skattepligtiges indkomstforhold, som senest er lagt til grund ved skatteligningen. Hvis den skattepligtige har ændret sin forskudsregistrering for året før indkomståret, er det i stedet denne, der anvendes som grundlag for forskudsregistreringen. Indkomstbeløb (men ikke fradragsbeløb) forhøjes med en procentsats., jf. KSL (kildeskatteloven) § 54 i kildeskattebekendtgørelsen. Størrelsen af forhøjelsen fastsættes i en årlig bekendtgørelse (forskudsbekendtgørelsen). 

Begrænset skattepligtige personer, hvis indtægter er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 3) (arbejdsudleje), 6) (udbytter), og 8) (royalty), og hvis indkomstskattepligt er endeligt opfyldt ved den indeholdte skat, forskudsregistreres ikke af disse indtægter. Begrænset skattepligtige, der skal betale endelig skat af udbytter mv. efter KSL (kildeskatteloven) § 65 A, (dvs. udbytte efter LL (ligningsloven) § 16 A, stk. 1, hvori der ikke indeholdes udbytteskat og afståelsessummer efter LL (ligningsloven) § 16 B, stk. 1) , skal ikke forskudsregistreres af disse indtægter, jf. § 4 i kildeskattebekendtgørelsen.

Klage over afgørelse
Klage over en afgørelse, der er truffet af SKAT vedrørende grundlaget for den foreløbige skat, jf. KSL (kildeskatteloven) § 55 B, stk. 1, skal indgives til skatteankenævnet efter reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven).

Hjemstedskommune
Reglerne om, hvilken kommune den skattepligtige er hjemmehørende i, fremgår af §§ 6-7 i kildeskattebekendtgørelsen. For skattepligtige, der er optaget i CSR (Det centrale Skatteyderregister) ved den registrering, der foreligger pr. 5. september i året før indkomståret, anses for hjemmehørende i en af de kommuner, der er anført nedenfor, i denne rækkefølge:

  • Den skattepligtiges bopælskommune pr. 5. september i året før indkomståret
  • Den skattepligtiges bopælskommune på forskudsregistreringstidspunktet
  • Den kommune, den skattepligtige ved den seneste forskudsregistrering er anset som hjemmehørende i

Børn, der den 1. januar i indkomståret ikke er fyldt 15 år, forskudsregistreres kun, hvis de forventes at få skattepligtig indkomst i indkomståret.

Hvis den skattepligtige ikke er optaget i CSR ved den registrering, der foreligger pr. 5. september i året før indkomståret, anses den skattepligtige for hjemmehørende i de nedenfor angivne kommuner:

  • Personer, der i forbindelse med tilflytning her til landet er tilmeldt Folkeregistret, anses for hjemmehørende i tilflytningskommunen
  • Personer, der opholder sig i udlandet, og som er skattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 1, anses for hjemmehørende i den seneste bopælskommune
  • Personer, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 3, anses for hjemmehørende i den kommune, hvori skibet har hjemsted
  • Personer, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 1, 2, 7 og 9-29, forskudsregistreres i den kommune, hvor den indeholdelsespligtiges virksomhed er beliggende
  • Personer, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 4 eller 5, anses for hjemmehørende i den kommune, hvori det faste driftssted eller den faste ejendom er beliggende, eller hvori fideikommiset har sit hjemsted
  • Personer, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 2, anses for hjemmehørende i den kommune, hvor skibet har hjemsted. Hvis skibet ikke har hjemsted her i landet, men uden besætning overtages til befragtning af dansk rederi, anses den skattepligtige for hjemmehørende i den kommune, hvor befragtningsvirksomheden har hjemsted. Der foretages dog ikke forskudsregistrering efter 1. og 2. pkt., hvis reglerne i § 5, stk. 2, og § 9, stk. 1, i sømandsbeskatningsloven finder anvendelse.

Forskudt regnskabsår
Hvis den skattepligtige anvender en fra kalenderåret afvigende regnskabsperiode, træder det til indkomståret svarende kalenderår i stedet for indkomståret ved anvendelsen af reglerne om tidspunkterne for forskudsregistrering og slutligning, jf. § 42 i kildeskattebekendtgørelsen. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.