Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2017-2
<< >>

C.D.11.4.1 Valg af transfer pricing-metode

Indhold

Dette afsnit handler om de fem transfer pricing-metoder, som OECD anbefaler. Afsnittet giver en introduktion til metoderne.

Afsnittet indeholder:

  • OECD's anbefalinger
  • De traditionelle transaktionsbaserede metoder
  • De transaktionsbestemte nettoavancemetoder
  • Andre metoder.

OECD's anbefalinger

Der er fem transfer pricing-metoder, som kan anvendes ved fastsættelse af armslængdepriser for kontrollerede transaktioner.

Metoderne er følgende:

Som udgangspunkt er metoderne baseret på, at de kontrollerede transaktioner sammenlignes med tilsvarende uafhængige transaktioner (sammenligningsgrundlaget).

Sammenligningsgrundlaget findes med udgangspunkt i OECD's fem sammenlignelighedsfaktorer:

  • Produkters (varer, tjenesteydelser, aktiver, immaterielle aktiver mv.) egenskaber

  • En funktions- og risikoanalyse (funktioner, aktiver og risici)

  • Kontraktvilkår

  • Økonomiske omstændigheder

  • Forretningsstrategier.

Prisen eller avancen for de sammenlignelige, uafhængige transaktioner anvendes til at fastsætte prisen på de kontrollerede transaktioner. Ved CUP-metoden anvendes prisen for de sammenlignelige transaktioner. Ved de øvrige fire metoder anvendes henholdsvis brutto- og nettoavancen for de sammenlignelige transaktioner.

Det skal dog bemærkes, at behovet for at finde sammenlignelige transaktioner og kravene til sammenligneligheden, afhænger af den anvendte metode. Ved anvendelse af profit split-metoden er der således mulighed for, at en del af indtjeningsallokeringen mellem de involverede parter, helt eller delvis baseres på andre økonomiske analyser i stedet for anvendte priser ved sammenlignelige transaktioner mellem uafhængige parter.

Uanset valg af metode skal alle fem sammenlignelighedsfaktorer tages i betragtning. Prioriteringen af de fem sammenlignelighedsfaktorer afhænger dog af den anvendte metode. Ved CUP-metoden er egenskaber ved produktet den primære sammenlignelighedsfaktor. Ved de øvrige fire metoder er funktioner, aktiver og risici (funktionsanalysen) den primære sammenlignelighedsfaktor.

Ved valget af metode er målet at finde den mest egnede metode til at fastsætte armslængdeprisen for den kontrollerede transaktion. Valget af metode afhænger af 

  • overvejelser om styrker og svagheder ved de enkelte transfer pricing-metoder

  • metodens anvendelighed særligt i forhold til funktionsanalysen for den kontrollerede transaktion 

  • datatilgængelighed og -pålidelighed

  • graden af sammenlignelighed mellem den kontrollerede og de(n) ukontrollerede transaktion, herunder pålideligheden af eventuelle justeringer.

Se TPG 2.2.

I tilfælde, hvor en traditionel transaktionsbaseret metode og en transaktionsbestemt nettoavancemetode er lige pålidelige at anvende, er den traditionelle transaktionsbaserede metode dog at foretrække. Tilsvarende for CUP-metoden i relation til Cost plus-metoden og RPM.

De traditionelle transaktionsbaserede metoder

De tre første metoder betegnes som de traditionelle transaktionsbaserede metoder og er beskrevet i TPG kap. 2, del II. Ved de traditionelle transaktionsbaserede metoder er der en direkte sammenhæng mellem transfer pricing-metoden og de fastsatte afregningspriser. Derfor betragtes de traditionelle transaktionsbaserede metoder som de mest direkte metoder.

Dette skal ses i forhold til de transaktionsbestemte nettoavancemetoder, hvor der udover den faktiske afregningspris mellem de kontrollerede parter, ligeledes indgår driftsomkostninger/kapacitetsomkostninger i relation til den forretningsmæssige aktivitet, som den kontrollede transaktion vedrører. Disse omkostninger er således ikke direkte kan henføres til den kontrollerede transaktion.

CUP-metoden anvender prisen på sammenlignelige transaktioner til at fastsætte armslængde-prisen på kontrollerede transaktioner. RPM og Cost plus-metoden anvender bruttoavancer på sammenlignelige transaktioner til at fastsætte prisen på de kontrollerede transaktioner.

De transaktionsbestemte nettoavancemetoder

Profit Split og TNMM betegnes de transaktionsbestemte nettoavancemetoder og er beskrevet i TPG kap. II, del III. Disse metoder sammenligner som udgangspunkt priser på nettoavanceniveau, dvs. indtjeningen efter både variable omkostninger og kapacitetsomkostninger/driftsomkostninger er fratrukket. Metoderne er mere indirekte end de traditionelle metoder og benyttes, når der ikke er grundlag for at anvende en direkte metode.

Andre metoder

OECD's fem transfer pricing-metoder er ikke udtømmende. Andre metoder kan ifølge TPG 2.9 også anvendes, men kun så længe de er i overensstemmelse med armslængdeprincippet.

Af TPG 2.9A fremgår, at "tommelfingerregler" ikke kan anvendes til at dokumentere, at priser eller fordeling af indkomst er fastsat på armslængdeniveau. Det kan således ikke være en erstatning for den analyse, der skal foretages efter TPG kap. I-III.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.