Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-2
<< >>

A.B.1.2.8.6 Indberetningspligt ved udlejning af fritidsbolig

Indhold

Dette afsnit omhandler indberetningspligten ved udlejning af fritidsboliger.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Oversigt over ændringer
  • Indberetningen

Se SIL § 43.

Regel

En virksomhed, som efter aftale med en skattepligtig forestår udlejning af den skattepligtiges fritidsbolig, skal indberette til Skatteforvaltningen om de lejeindtægter, som den skattepligtige har opnået ved udlejning af fritidsboligen gennem virksomheden det forudgående kalenderår. Indberetningen skal tillige indeholde oplysninger til identifikation af virksomheden og fritidsboligen. Se SIL § 43, stk. 1.

Virksomheder, som ikke er indberetningspligtige efter SIL § 43, stk. 1, kan efter aftale med den skattepligtige foretage indberetning af de oplysninger, som ville være omfattet af indberetningen efter SIL § 43, stk. 1. Se SIL § 43, stk. 2.

Bestemmelsen i SIL § 43 er en videreførelse af den tidligere SKL (skattekontrolloven) § 11 G.

Oversigt over ændringer 

Tidligere SKL (skattekontrolloven)

Gældende SIL 

Indholdet af ændringer

§ 11 G, stk. 1

§ 43, stk. 1

Bestemmelsen i § 43 er en videreførelse af den tidligere  skattekontrol § 11 G.

Efter bestemmelsens stk. 1 skal en virksomhed, som efter aftale med en skattepligtig forestår udlejning af den skattepligtiges fritidsbolig, indberette til Skatteforvaltningen om de lejeindtægter, som den skattepligtige har opnået ved udlejning af fritidsboligen gennem virksomheden det forudgående kalenderår. Indberetningen skal tillige indeholde oplysninger til identifikation af virksomheden og fritidsboligen.

§ 11 G, stk. 2

§ 43, stk. 2

Efter bestemmelsen kan virksomheder, som ikke er indberetningspligtige efter stk. 1, efter aftale med den skattepligtige indberette de oplysninger, som ville være omfattet af indberetningen efter stk. 1, hvis virksomheden havde været indberetningspligtig. Indberetningen skal ske senest den 20. januar eller, hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag.

§ 11 G, stk. 3

§ 43, stk. 3

Efter bestemmelsen skal den, der har indgået aftale om udlejning af en fritidsbolig med en virksomhed efter stk. 1, give virksomheden oplysninger til identifikation af fritidsboligen.

§ 11 G, stk. 4, 1. pkt.

§ 43, stk. 4

Efter bestemmelsen kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetning efter stk. 1 og om identifikation af fritidsboligen efter stk. 3.

Indberetningen

Efter bestemmelsen i SIL § 43 skal en virksomhed, som efter aftale med en skattepligtig forestår udlejning af den skattepligtiges fritidsbolig, indberette de lejeindtægter, den skattepligtige har opnået ved udlejning af fritidsboligen gennem virksomheden det forudgående kalenderår. Indberetningen skal også indeholde oplysninger til brug for identifikation af virksomheden og fritidsboligen.

Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med LL (ligningsloven) § 15 O, hvorefter størrelsen af standardfradraget ved sommerhusudlejning afhænger af, om der sker indberetning af indtægten.

Efter LL (ligningsloven) § 15 O, stk. 1, kan ejere af en fritidsbolig bortset fra sommerhus, der efter tilladelse anvendes som helårsbolig, og som udlejes en del af året, fradrage 10.000 kr. (2010-niveau) i bruttolejeindtægten pr. fritidsbolig ved indkomstopgørelsen.

Hvis der sker indberetning af lejeindtægter efter SIL § 43, er bundfradraget det beløb, der indberettes efter SIL § 43, dog maksimalt 20.000 kr. (2010-niveau).

Hvis det indberettede beløb er under 10.000 kr. (2010-niveau), kan ejere af fritidsboligen fradrage 10.000 kr. (2010-niveau) i bruttolejeindtægten pr. fritidsbolig ved indkomstopgørelsen.

Bundfradraget kan dog ikke overstige bruttolejeindtægten.

Hvis en skattepligtig således udlejer sin fritidsbolig via et udlejningsbureau, der indberetter lejeindtægten til Skatteforvaltningen, og den skattepligtige anvender en skematisk metode til at opgøre den skattepligtige lejeindtægt, kan den skattepligtig dermed anvende et forhøjet bundfradrag på 20.000 kr. frem for 10.000 kr., (2010-niveau), ved opgørelsen af den skattepligtige lejeindtægt.

Virksomheder, som ikke er indberetningspligtige kan efter aftale med den skattepligtige indberette de oplysninger, som ville være omfattet af indberetningen efter SIL § 43, stk. 1, hvis virksomheden havde været indberetningspligtig.

Bestemmelsen om aftale om indberetningspligt omhandler udenlandske virksomheder, som forestår udlejning af fritidsboliger. Bestemmelsen sikrer udenlandske udlejningsbureauer, som ikke er indberetningspligtige til Skatteforvaltningen, samme mulighed for at indberette til Skatteforvaltningen efter aftale med ejeren og dermed sikre ejeren samme mulighed for forhøjet standardfradrag, som ville kunne sikres gennem udlejning via indberetningspligtige danske udlejningsbureauer.

Efter SIL § 43, stk. 3, skal den, der har indgået aftale om udlejning af en fritidsbolig med en virksomhed efter stk. 1, give virksomheden oplysninger til identifikation af fritidsboligen.

Ved identifikation af fritidsboligen skal forstås ejendomsnummeret.

Bemærk

Indberetningen skal ske senest den 20. januar eller, hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag. Se SIL § 43, stk. 2.

En udenlandsk virksomhed, der efter aftale med en skattepligtig forestår udlejning af den skattepligtiges fritidsbolig, og som efter aftale med den skattepligtige årligt ønsker at indberette lejeindtægten til Skatteforvaltningen, skal forinden registres som indberetningspligtig i overensstemmelse med skatteindberetningsbekendtgørelsens § 1 og § 2, jf. bekendtgørelse nr. 927 af 26. juni 2018.

Bemyndigelse

Efter SIL § 43, stk. 4, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen og om identifikation af fritidsboligen.

Bekendtgørelse nr. 927 af 26. juni 2018, om skatteindberetning m.v.

Bemyndigelsen i SIL § 43, stk. 4 er udnyttet i § 46 i skatteindberetningsbekendtgørelsen (SIB), jf.  bekendtgørelse nr. 927 af 26. juni 2018, om skatteindberetning m.v.

Heraf fremgår det, at indberetningspligten efter SIL § 43 omfatter oplysninger om identiteten af den indberettende virksomhed (dvs. cvr-nummer eller SE-nummer), ejendomsnummeret på den udlejede ejendom og den samlede lejeindtægt, som den skattepligtige har oppebåret i året før fradrag (dvs. bruttolejeindtægten).

Det fremgår endvidere, at den skattepligtige skal oplyse ejendomsnummeret for fritidsboligen til den indberetningspligtige også for en udlejet fritidsbolig i udlandet, der beskattes i Danmark.

 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.