Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2009-2
<< indholdsfortegnelse >>

B.A.2.2 Skattepligtsbestemmelser - § 1, stk. 2-6

Fuld skattepligt

§ 1, stk. 2, er en skattepligtsbestemmelse for de fuldt skattepligtige dødsboer og indeholder samtidig de stedlige og internationale kompetenceregler vedrørende dødsboer.

Skattepligtig efter de danske dødsboskatteregler er således efter § 1, stk. 2, dødsboer, der helt eller delvis skiftes her i Danmark efter DSL (dødsboskifteloven) § 2. Dødsboer, der behandles efter DSL (dødsboskifteloven) § 2, men som afsluttes ved boudlæg uden skiftebehandling eller ved udlevering til den efterlevende ægtefælle til uskiftet bo eller lignende, omfattes dog ikke af reglerne om beskatning af dødsboer, der er selvstændige skattesubjekter. Om afgrænsningen af de selvstændige skattesubjekter i DBSL (dødsboskatteloven) § 2 henvises til afsnit B.B.1.1 Oversigt over selvstændige skattesubjekter - § 2.

Et dødsbo behandles efter DSL (dødsboskifteloven) § 2, stk. 1, i den retskreds, hvor afdøde havde hjemting efter RPL §§ 235 og 236. Skifte af et uskiftet bo i den efterlevende ægtefælles levende live behandles dog ved den efterlevendes hjemting, jf. DSL (dødsboskifteloven) § 2, stk. 1. Skiftet omfatter alle afdødes aktiver og passiver, hvorimod en eventuel efterlevende ægtefælles formue som udgangspunkt ikke omfattes, jf. nærmere dødsboskiftelovens kapitel 18, jf. kapitel 17.

Henvisningsskifte

Selv om afdøde ikke havde hjemting her i landet, kan justitsministeren henvise boet eller en del af dette til behandling ved en dansk skifteret, jf. DSL (dødsboskifteloven) § 2, stk. 2. Sker dette, omfatter den fulde skattepligt den bomasse, der henvises til skifte her i landet.

Begrænset skattepligt

Efter § 1, stk. 3, omfatter skattepligten efter dødsboskatteloven også udenlandske boer, der hverken helt eller delvis skiftes her i landet, men som oppebærer en eller flere indtægter som nævnt i KSL (kildeskatteloven) § 2 (begrænset skattepligtige dødsboer) jf. LV Dobbeltbeskatning, afsnit D.A.2 Begrænset skattepligt. Det er en forudsætning, at Danmark ikke efter en indgået dobbeltbeskatningsaftale er afskåret fra at beskatte disse indtægter, bortset fra indkomst, der undergives en særskilt og endelig bruttobeskatning efter KSL (kildeskatteloven) § 65 A (udbytter) og § 65 C (royalties) jf. LV Selskaber og aktionærer, afsnittene S.A.2.6 Udbytteindtægter og S.A.2.10 Royalty.

Udenlandske dødsboer er som udgangspunkt ikke begrænset skattepligtige af renteindtægter.

Herudover gælder skattepligtsbestemmelserne i KSL (kildeskatteloven) § 2 for begrænset skattepligtige dødsboer, der alene oppebærer indkomst, som efter KSL (kildeskatteloven) § 65 A (udbytter) eller § 65 C (royalty) undergives en særskilt og endelig bruttobeskatning.

Det er ikke en forudsætning for at tale om et begrænset skattepligtigt dødsbo, at skiftet i udlandet behandles som en selvstændig juridisk person, og således er undergivet beskatning som selvstændigt skattesubjekt. Det betyder, at udenlandske boer behandles ens uanset karakteren af den skiftemæssige behandling i udlandet.

Hvis det udenlandske dødsbo som sådant ikke har indkomster, som nævnt i KSL (kildeskatteloven) § 2 (eller i kulbrinteskatteloven), finder dødsboskattelovens regler ikke anvendelse på det udenlandske dødsbo. Afdødes indkomst i mellemperioden beskattes i denne situation efter de almindelige regler i personskatteloven og kildeskatteloven og ikke efter dødsboskatteloven.

Royalties og udbytter

Hvis dødsboet udelukkende har indkomst, som er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 65 A (udbytter) eller § 65 C (royalty), beskattes indkomsten også efter de almindelige regler i personskatteloven og kildeskatteloven og ikke efter dødsboskatteloven. Tilsvarende gælder for afdødes indkomst i mellemperioden.

Hvis dødsboet derimod foruden indkomst, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) §§ 65 A og 65 C, også har anden indkomst, der er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2 (eller af kulbrinteskatteloven), finder reglerne i dødsboskatteloven anvendelse både på dødsboet og på afdøde. Afdødes indkomst i mellemperioden opgøres og beskattes så efter dødsboskattereglerne.

Kulbrinteindkomst

Efter § 1, stk. 4, er udenlandske boer skattepligtige (begrænset skattepligtige), hvis de oppebærer indtægter som nævnt i kulbrinteskatteloven, som Danmark ikke efter en indgået dobbeltbeskatningsaftale er afskåret fra at beskatte.

Kongehuset undtaget fra skattepligt

Efter § 1, stk. 5, er dødsboer efter personer, der var undtaget fra skattepligt efter KSL (kildeskatteloven) § 3, skattefrie. Det vedrører boer efter regenten og dennes ægtefælle samt visse slægtninge til de nævnte, jf. KSL (kildeskatteloven) § 3, stk. 1, nr. 1 og 2.

Skattefriheden efter § 1, stk. 5, omfatter selve dødsboet, og der foretages heller ikke en skatteansættelse af mellemperioden, når afdøde var omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 3, jf. LV Dobbeltbeskatning, afsnit D.A.3 Undtagelser fra skattepligten. Personer, der selv er skattepligtige, og som modtager udlodning fra et dødsbo, der er omfattet af bestemmelsen, stilles derimod skattemæssigt på samme måde som personer, der modtager udlodning fra et skattefritaget dødsbo.

Lodtagernes skattemæssige stilling

I § 1, stk. 6, præciseres lovens betydning for andre end dødsboet. For modtagere af boudlæg eller af udlodning samt for personer, hvis ægtefælle er afgået ved døden, gælder skattelovgivningens almindelige regler med de ændringer, der følger af denne lov. Det drejer sig dels om afdødes efterladte ægtefælle og dels om modtagere af udlodning fra et dødsbo og modtagere af boudlæg. Udlodning og boudlæg kan tilfalde såvel fysiske personer som selskaber, fonde m.v. Udlodning og boudlæg kan også tilfalde offentlige myndigheder m.v., som ikke er indkomstskattepligtige.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.