Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

C.C.2.5.2.3 Særligt om ægtefæller og indkomstår

Indhold

Dette afsnit beskriver de særlige bestemmelser, der gælder for ægtefæller og indkomstår.

Afsnittet indeholder:

  • Ægtefæller skal have samme indkomstår
  • Ægtefæller, der har forskelligt indkomstår, når de gifter sig
  • Ægtefæller, hvor den selvstændigt erhvervsdrivende gifter sig og omlægger indkomståret efter KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, i det samme indkomstår
  • Krav om meddelelse og frist for meddelelse
  • Eksempel på omlægning af indkomstår efter indgåelse af ægteskab.

Ægtefæller skal have samme indkomstår

Samlevende ægtefæller skal bruge fælles indkomstår for kalenderår, der begynder, efter de er blevet gift. Se KSL (kildeskatteloven) § 99, stk. 1.

Ægtefæller, der har forskelligt indkomstår, når de gifter sig

Ægtefæller, der har forskellige indkomstår, når de gifter sig, skal give Skattestyrelsen oplysning om, hvilket af indkomstårene, de vil bruge i fremtiden. Se KSL (kildeskatteloven) § 99, stk. 2.

Bemærk

Ægtefællerne skal give Skattestyrelsen oplysning om valg af indkomstår senest, når de indgiver >oplysningsskema< for det kalenderår, hvori de gifter sig.

Hvis ægtefællerne ikke inden fristen meddeler Skattestyrelsen, hvilket indkomstår de vil bruge, fastsætter Skattestyrelsen selv, hvilket af de indkomstår, ægtefællerne hidtil har brugt, som skal bruges for begge i fremtiden. Se KSL (kildeskatteloven) § 99, stk. 2.

Ægtefæller, hvor den selvstændigt erhvervsdrivende gifter sig og omlægger indkomståret efter KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, i det samme indkomstår

Når en selvstændig erhvervsdrivende vælger et andet indkomstår end kalenderåret (forskudt indkomstår), er det en betingelse, at den samlevende ægtefælle bruger samme indkomstår. Se KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, omtalt i afsnit C.C.2.5.2.2 Omlægning, der ikke kræver tilladelse fra Skattestyrelsen "Betingelser for at omlægning kan ske uden tilladelse".

Hvis den selvstændigt erhvervsdrivende gifter sig i omlægningsåret, skal ægtefællens indkomstår dog først omlægges for året efter.

Indkomsten for det kalenderår, hvor ægteskabet er indgået, skal ansættes på grundlag af det indkomstår, der hidtil er brugt. Se KSL (kildeskatteloven) § 100, stk. 1.

Dette skyldes hensynet til, at ægtefællerne skal kunne beskattes forskelligt, før og efter de gifter sig.

Krav om meddelelse og frist for meddelelse

Hovedregel

  • Ægtefællerne skal give Skattestyrelsen oplysning om valg af indkomstår senest, når de indgiver selvangivelse for det kalenderår, hvori de gifter sig.
  • Hvis ægtefællerne ikke inden fristen meddeler, hvilket indkomstår de vil bruge, fastsætter Skattestyrelsen selv, hvilket af de indkomstår, ægtefællerne hidtil har brugt, som skal bruges for begge i fremtiden. Se KSL (kildeskatteloven) § 99, stk. 2, 2. pkt.

Undtagelse

Hvis

  • ægteskabet indgås i det samme indkomstår, hvor den selvstændigt erhvervsdrivende omlægger indkomståret efter reglerne i KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, og
  • det indkomstår, som ønskes omlagt, udløber før ægtefællernes >oplysningsfrist<

skal den selvstændigt erhvervsdrivende, der omlægger indkomståret, meddele det til Skattestyrelsen.

Det skal ske allerede inden udgangen af det indkomstår, som ønskes omlagt, dvs. inden det tidspunkt, hvor indkomståret ville være udløbet, hvis det ikke var omlagt. Se KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, og afsnit C.C.2.5.2.2 Omlægning, der ikke kræver tilladelse fra Skattestyrelsen.

Når Skattestyrelsen modtager meddelelsen, vil Skattestyrelsen selv registrere ændringen af den samlevende ægtefælles indkomstår. Se KSL (kildeskatteloven) § 99, stk. 3, og KSL (kildeskatteloven) § 22, stk. 2, 5. pkt.

Den samlevende ægtefælle behøver altså ikke selv give meddelelse til Skattestyrelsen.

Eksempel på omlægning af indkomstår efter indgåelse af ægteskab

Den ene ægtefælle (manden) har bagudforskudt indkomstår. Indkomståret >2019< begynder den 1. marts >2018< og slutter med udgangen af februar >2019<.

Dette indkomstår ønskes omlagt til fremadforskudt indkomstår, der begynder den 1. februar og slutter den 31. januar.

Indkomståret >2019<, der er et omlægningsår, kommer derfor til at gå fra 1. marts >2018< til og med 31. januar >2020<. Dette år bliver altså på 23 måneder.

Ægtefællerne blev gift i december >2018<.

Manden skal underrette Skattestyrelsen om omlægningen inden udgangen af februar >2019<, hvor hans indkomstår >2019< ville være sluttet, hvis det ikke var omlagt.

Den anden ægtefælles (hustruens) indkomstår >2018< ændres ikke, da ændringen først skal ske for indkomståret efter, de bliver gift.

Skattestyrelsen ændrer selv hustruens indkomstår >2019<, når manden giver meddelelse om sin omlægning, så hustruen behøver ikke at give meddelelse om omlægning.

Skattestyrelsen ændrer hustruens indkomstår >2019<, så det går fra 1. januar >2019< til og med 31. januar >2020<, altså 13 måneder.

Hustruens indkomst i indkomståret skal svare til ét års indkomst. Hustruen skal derfor omberegne sin indkomst på den måde, som er omtalt i afsnit C.C.2.5.2.5 Opgørelse af indkomsten ved omlægning, eksempel 2.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.