Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2017-1
<< >>

G.A.3.4.1.4.3.4 Kreditorinformation

Indhold

Afsnittet handler om omfanget af den information, der skal meddeles fordringshaverne. 

Afsnittet indeholder:

  • Meddelelser til fordringshaverne om bobehandlingen mv.
  • Meddelelse straks efter konkursdekretets afsigelse
  • Oversigt over aktiver og passiver
  • Statusoversigt og redegørelse
  • Halvårlige redegørelser
  • Meddelelse om skiftesamling til stadfæstelse af regnskab
  • Indkaldelse til orienteringsmøde
  • Kreditorudvalgets adgang til oplysninger. 

Meddelelser til fordringshaverne om bobehandlingen mv.

Under behandlingen af konkursboet modtager fordringshaverne en række meddelelser om selve bobehandlingen, regnskaber og status på sager i boet. Disse meddelelser gives efter KL §§ 124-126 og indeholder vigtige oplysninger til brug for den enkelte fordringshavers vurdering af arbejdet med boet. Meddelelserne giver derfor et indblik i boet, og fremsendes disse ikke, skal dette forhold indgå i vurderingen af, om bostyret bør søges afsat. Se KL § 114. 

Meddelelse straks efter konkursdekretets afsigelse

Straks efter konkursdekretets afsigelse sender kurator meddelelse herom til fordringshaverne og til virksomhedspanthavere (se TL (toldloven) § 47 c, stk. 3, nr. 1) og fordringspanthavere (se TL (toldloven) § 47 d). Meddelelsen skal desuden straks sendes til fordringshavere, som kurator senere får kendskab til. Meddelelsen skal også indeholde de oplysninger, der nævnes i KL § 108, stk. 1 og 2, og § 128. 

Hvis der skal afholdes skiftesamling til valg af kurator og eventuelt kreditorudvalg (se KL § 108, stk. 2), underretter kurator straks fordringshaverne herom. 

Straks efter denne skiftesamling underretter kurator fordringshaverne om det endelige bostyre. 

Se KL § 124. 

Oversigt over aktiver og passiver

Inden tre uger efter konkursdekretets afsigelse sender kurator en oversigt over boets aktiver og passiver til skifteretten og til fordringshaverne. 

Se KL § 125, stk. 1. 

Statusoversigt og redegørelse

Så snart de fornødne oplysninger er tilvejebragt og senest fire uger efter konkursdekretets afsigelse, sender kurator en statusoversigt og en redegørelse for de vigtigste årsager til konkursen til skifteretten og til fordringshaverne. Redegørelsen skal indeholde oplysninger om de vigtigste regnskabstal for den periode, der er forløbet siden det senest udarbejdede regnskab, samt forklaring på væsentlige afvigelser mellem dette og boets status. 

Se KL § 125, stk. 2. 

Kurators redegørelse bør også indeholde oplysning om, hvorvidt der er konstateret dispositioner eller retsforfølgning, der bør søges omstødt, men oplysninger kan også gives i senere meddelelser. Fordelen ved den tidlige underretning er, at fordringshaverne måske kan bidrage med vigtige oplysninger.

Sendes også til SKAT

Statusoversigten og redegørelsen skal også sendes til SKAT til brug for bedømmelsen af, om boet er skattepligtigt. Se KSKL § 15, stk. 1. SKAT skal træffe (en foreløbig) afgørelse om eventuel skattepligt inden tre måneder efter at have modtaget de krævede oplysninger. Se KSKL § 15, stk. 2. SKAT skal have meddelelse, hvis der senere indgår et aktiv, der ikke var nævnt i statusoversigten mv. eller havde et usikkert eller omstridt tilhørsforhold. Se KSKL § 15, stk. 3.

Se også

Se også afsnit C.C.9 Skat ved konkurs Skat ved konkurs. 

Halvårlige redegørelser

Hvert halve år skal kurator derudover sende en redegørelse for boets forhold til skifteretten og til de fordringshavere, der forventes at kunne opnå dividende. Redegørelsen skal indeholde: 

  • Oplysning om boets aktiver og passiver, herunder om der foreligger dispositioner eller retsforfølgning, der kan være omstødelige
  • Redegørelse for bobehandlingen i den forløbne periode, herunder forløbet og resultatet af boets eventuelle fortsættelse af driften af skyldnerens virksomhed
  • Oplysning om, hvilke opgaver kurator har varetaget siden den senest afgivne redegørelse, om den tid, der er medgået til udførelsen af de enkelte opgaver, og om, hvornår opgaverne er udført
  • Oplysning om, hvorpå boet beror, dvs. status, og om muligt, hvornår det forventes afsluttet
  • Oplysning om eventuel begæring om udbetaling af acontosalær til kurator. 

Se KL § 125, stk. 3. 

Meddelelse om skiftesamling til stadfæstelse af regnskab

Kurator sender senest 14 dage før skiftesamling til stadfæstelse af regnskab meddelelse herom til fordringshaverne. Regnskabet eller uddrag af dette vedlægges til de fordringshavere, der forventes at opnå dividende. 

Se KL § 125, stk. 4. 

Indkaldelse til orienteringsmøde

Kurator kan indkalde fordringshaverne til møde med henblik på orientering om og drøftelse af boets forhold. 

Se KL § 125, stk. 5. 

Hvis spørgsmålet kun berører enkelte fordringshavere, kan mødet afholdes kun med indkaldelse af disse. På mødet kan der ikke træffes bindende beslutninger, da sådanne kun kan træffes på en skiftesamling. 

Kreditorudvalgets adgang til oplysninger

Er der nedsat et kreditorudvalg, har dette mulighed for at afkræve kurator oplysninger om boets forhold. 

Se KL § 125, stk. 6.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.