Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2018-1
<< >>

C.C.4.4.5 Miljøforbedrende investeringer

Indhold

Dette afsnit handler om tilskud efter miljøstøtteloven og forbedringsloven.

Afsnittet indeholder:

  • Tilskud efter miljøstøtteloven
  • Tilskud efter forbedringsloven
  • Investeringsfondshenlæggelser og etableringskontoindskud.

Tilskud efter miljøstøtteloven

Miljøstøtteloven findes i LBK nr. 37 af 4. januar 2017, lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v. 

Bemærk

Miljøstøtteloven har virkning for driftsmidler, der er anskaffet i perioden fra den 1. december 1985 til og med den 30. september 1995, og for anlæg, der er taget i brug i nævnte periode. Se lovens § 2.

Efter miljøstøtteloven kunne der ydes tilskud efter loven til investeringer i anlæg til opbevaring af husdyrgødning, der var nødvendige til opfyldelse af lovgivningens krav til udbringning, udnyttelse og opbevaring af husdyrgødning fra landbrug og andre virksomheder med husdyrhold.

Endvidere kunne tilskud ydes til anlæg, der medførte en større opbevaringskapacitet, end hvad der var nødvendigt for at opfylde lovgivningens krav til udbringning og udnyttelse af husdyrgødning.

Regel

Tilskud efter miljøstøtteloven var skattefrit.

Dette fremgår af miljøstøttelovens § 11.

De udgifter, som støtten dækkede, kan til gengæld ikke fratrækkes eller afskrives.

Et eventuelt fradrag eller afskrivningsgrundlag skal derfor reduceres med et beløb svarende til støtten.

Reduktion skal ske i det indkomstår, hvor støtten udbetaltes. Hvis støtten udbetales i rater, skal reduktionen foretages i det indkomstår, hvor den første rate udbetales.

Hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt, er der mulighed for at anvende det almindelige straksfradrag i AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, når investeringsudgiften - reduceret med støtten - kan rummes inden for maksimumgrænsen på 5 pct. af afskrivningsgrundlaget på driftsbygningen.

Den del af miljøinvesteringen, der ikke fratrækkes efter AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, skal indgå i grundlaget for løbende afskrivning efter reglerne herom. Beløbet kan imidlertid forlods afskrives ved anvendelse af etablerings- og iværksætterindskud, når betingelserne i etablerings- og iværksætterkontoloven er opfyldte.

Udbetaling fra miljøstøtteloven

Som nævnt blev der ydet støtte i perioden fra den 1. december 1985 til og med den 30. september 1995.

Selvom dette afsnit derfor hovedsageligt har historisk interesse, kan det alligevel være til nytte for at forstå ordningen.

Til investeringer, der ikke oversteg 85.000 kr., blev miljøstøtten ydet som et kontant tilskud, der kunne variere fra 25 til 45 pct. af miljøinvesteringen.

Til investeringer på over 85.000 kr. blev miljøstøtten ydet i lige store rater én gang årligt i 10 år. De nærmere regler om beregningen af de årlige rater står i miljøstøttebekendtgørelsen.

Skattemæssigt blev den miljøstøtte, der blev ydet i rater, opgjort som den kapitaliserede værdi af raterne, der fremgik af meddelelsen om miljøstøtte. Det betød, at hele den støtte, som blev udbetalt i rater, var skattefri indkomst.

Tilskud efter forbedringsloven

Forbedringsloven findes i LBK nr. 36 af 4. januar 2017, lov om støtte til jordbrugets strukturudvikling og til økologisk produktion inden for jordbrug og fiskeri m.v.

Efter forbedringsloven kan der ydes tilskud til:

  • miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og
  • demonstrationsprojekter af betydning for miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Regel

Tilskud efter forbedringsloven skal medregnes ved indkomstopgørelsen.

Et eventuelt fradrag eller afskrivningsgrundlag skal derfor ikke reduceres med et beløb svarende til tilskuddet.

Hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt, er der mulighed for at anvende det almindelige straksfradrag i AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, når investeringsudgiften kan rummes inden for maksimumgrænsen på 5 pct. af afskrivningsgrundlaget på driftsbygningen.

Tilskuddet efter forbedringsloven skal ikke fratrækkes i den investeringsudgift, der kan straksfradrages efter AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2.

Den del af miljøinvesteringen, der ikke kan fratrækkes efter AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, skal indgå i grundlaget for løbende afskrivning efter reglerne herom. Beløbet kan imidlertid forlods afskrives ved anvendelse af etablerings- og iværksætterkontoindskud, når betingelserne i etablerings- og iværksætterkontoloven er opfyldte.

Etablerings- og iværksætterkontoindskud

De beløb, som landmanden straksfradrager efter AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, kan ikke forlods afskrives ved at anvende etablerings- og iværksætterkontoindskud. Landmanden kan dog vælge kun at straksfradrage en del af udgiften efter AL (afskrivningsloven) § 18, stk. 2, og forlods afskrive resten af miljøinvesteringen ved at anvende etablerings- iværksætterkontoindskud, når betingelserne i etablerings- og iværksætterkontoloven er opfyldte.

Reglen i ETBL (etableringskontoloven) § 11A har betydning for de landmænd, som har hævet beløb på etablerings- eller iværksætterkonti til miljøinvesteringer, men senere opnår tilskud efter miljøstøtteloven. I disse tilfælde kan landmanden undgå efterbeskatning ved at anvende det hævede beløb til andre aktiver, som berettiger til forlods afskrivning mv., senest for det indkomstår, der følger efter det indkomstår, hvor midlerne er hævet.

Se også

Se også afsnit C.C.2.6 om henlæggelser efter etablerings- og iværksætterkontoloven.

 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.