Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2018-2
<< >>

G.A.3.6.2.6 Skyldners pligter overfor RIM ved fraflytning til udlandet

>Skyldners pligter overfor RIM ved fraflytning til udlandet

Dette afsnit handler om de grundlæggende pligter, som en skyldner, der har gæld til inddrivelse hos RIM, har overfor RIM ved fraflytning til udlandet.

Bestemmelserne beskrevet i dette afsnit er ved lov nr. 551 af 29. maj 2018 indføjet i INDOG (gældsinddrivelsesloven).

Indhold

  • Skyldners oplysningspligt overfor RIM
  • Hvis skyldner er uden fast bopæl i udlandet
  • Konsekvenser af manglende opfyldelse af oplysningspligten

Skyldners oplysningspligt overfor RIM

Når en skyldner, der har gæld under inddrivelse hos RIM på mindst 100,00 kr., fraflytter Danmark, har denne pligt til inden udrejsen at give RIM oplysning om fraflytningen. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 1.

Oplysningspligten omfatter i medfør af INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 2:

  • Skyldners personnummer
  • Skyldners fulde navn eller adresseringsnavn
  • Skyldners hidtidige adresse i Danmark, herunder bopælskommune
  • Skyldners fremtidige adresse i udlandet, herunder bopælsland
  • Datoen for skyldners fraflytning til udlandet

Oplysningspligten gælder ikke, når varigheden af skyldners ophold i udlandet ikke overstiger 6 måneder, hvis skyldner er tilsluttet Digital Post. Er skyldner ikke tilsluttet Digital Post, gælder oplysningsplligten også i disse situationer. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16, stk. 6.

Skyldner har efter udrejsen til udlandet pligt til at opdatere oplysningerne senest 14 dage, efter at forholdene har ændret sig. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 4.

Hvis skyldner ikke selv er i stand til at opfylde sin oplysningspligt og anmelde flytningen, skal dette i stedet gøres af den, der er ansvarlig for den pågældende skyldner, som eksempelvis en værge. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 7.

I nogle situationer kan RIM have truffet afgørelsen eller med skyldner indgået en aftale om en afdragsordning for den gæld, som skyldner har under inddrivelse hos RIM. Hvis dette er tilfældet, er skyldner ikke forpligtiget til at give RIM oplysning om fraflytningen, og ej heller til at opdatere oplysningerne, senest 14 dage efter at forholdene har ændret sig, under forudsætning af, at skyldner overholder afdragsordningen. Hvis skyldner dog efter sin fraflytning fra Danmark undlader at betale sine afdrag ifølge aftalen, indtræder oplysningspligten igen, og skyldner skal senest 14 dage fra afdragets forfald give RIM de nødvendige oplysninger om fraflytningen, eller opdatere eksisterende oplysninger som er givet til RIM. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 5.

Hvis skyldner er uden fast bopæl i udlandet

I de tilfælde hvor skyldner ikke har en fast bopæl i udlandet, kan denne i givet fald ikke oplyse en fremtidig bopælsadresse. I stedet har skyldner pligt til at give RIM oplysning om en kontaktadresse, medmindre skyldner er tilsluttet Digital Post. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16, stk. 3. I disse tilfælde har skyldner efter udrejsen ligeledes pligt til at opdatere oplysningerne, senest 14 dage efter at forholdene har ændret sig. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 4.

Konsekvenser af manglende opfyldelse af oplysningspligten

Hvis skyldner eller den som er ansvarlig for skyldneren ikke opfylder sin oplysningspligt overfor RIM som fastsat i INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, medfører dette konsekvenser for skyldneren eller den pågældende som er ansvarlig for skyldneren.

Medmindre højere straf er forskyldt efter øvrige lovgivning, straffes skyldner eller den som er ansvarlig for skyldneren efter INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 b med bøde, når denne forsætligt eller ved grov uagtsomhed:

  • Undlader at opfylde sin oplysningspligt efter INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 1 og 7
  • Afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om personnummer, navn, hidtidige og fremtidige adresseoplysninger eller kontaktadresse ved manglende fast bopæl og flyttedato efter INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 2 og 3
  • Undlader at opfylde sin pligt om at opdatere oplysninger omkring udrejse senest 14 dage efter ændring af forholdene efter INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 a, stk. 4

I den situation hvor det skønnes, at ovenstående overtrædelser ikke vil medføre højere straf end bøde, kan RIM i et bødeforlæg tilkendegive, at sagen skal afgøres uden retssag, hvis den der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i  overtrædelsen, og erklærer at være parat til at betale den bøde, der er angivet i bødeforlægget, indenfor en nærmere angivet frist. Fristen for betaling af bødeforlægget, kan efter anmodning forlænges. Hvis bøder bliver vedtaget, bortfalder videre forfølgning.

Når en sag afgøres administrativt, er det RIM som opkræver bøden. Bøden anses for modtaget til inddrivelse hos RIM, når bøden ikke er blevet betalt i rette tid. Se INDOG (gældsinddrivelsesloven) § 16 c<

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.